Wybór między kawą ziarnistą oraz kawą rozdrabnianą jest mniej więcej taki tak wybór pomiędzy herbatką liściastą, a taką woreczkowaną. Co będzie w środku? W sumie nie wiadomo, powinniśmy opierać się na wiadomości, którą zapewnia nam producent. Jak więc dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?
kawa robusta
Kawa ziarnista – walory
W kawie w ziarnach dłużej konserwowany jest aromat. W następstwie tego, jeżeli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica oraz Robusta w zestawieniu 3:1) i zamierzamy z tej mieszanki korzystać poprzez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego rodzaju kawy wydziela się przy dowolnym mieleniu niezależnie od tego, czy używamy to mielenia:
• Młynka manualnego
• Młynka automatycznego
W zależności od sposobu mielenia uzyskujemy kawę o przeróżnych wartościach. I tak dla mielenia mechanicznego znacznie poprawniejsze są mieszanki arabica oraz robusta, zaś dla mielenie ręcznego znacznie odpowiedniej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się totalnie inaczej w wypadku mielenia z użyciem profesjonalnego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim przypadku mechanika powiązana z delikatnością sprawia, że nawet najbardziej ekskluzywny rodzaj kawy nie traci na wartości wskutek użycia zaawansowanych technik pod ciśnieniem i zachowania wyjątkowej temperatury mielenia.
Kawa mielona – plusy
Kawa mielona jest świetną opcją, jeżeli nie mamy młynka do kawy ani nie używamy ekspresu ciśnieniowego, ale w dalszym ciągu zależy nam na porządnej jakościowo kawie. Wtenczas najszybszym sposobem jej uzyskania jest nabycie kawy mielonej. Nadaje się ona zarówno na przygotowanie kawy zalewanej (takiej wymagającej zaparzania) jak i do użycia w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy jedynie dosypać zmielonej mieszanki oraz po paru minutach móc rozkoszować się błyskotliwą kawą.
W wyborze należytej jakościowo kawy, zawsze pomoże nam etykieta, na której w świetle polskiego prawa, powinna odkryć się cała lista składników towaru i sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które niejednokrotnie może nas zmylić.